Skip to main content

Lytter du til den hvide eller sorte ulv?

Fylder selvkritik og fordømmelse meget i dit liv, eller har du fat i medfølelse i forhold til dig selv såvel som til andre?

En gammel indianerkvinde fra Cherokee-stammen talte med sit barnebarn om livet.

Barnebarnet spurgte: “Bedstemor, hvordan er du blevet så tilfreds, klog, glad, kærlig og taknemmelig? 

Den gamle kvinde var stille et øjeblik, inden hun svarede:

– Som ung opdagede jeg, at der i mit hjerte bor to ulve. Den ene er sort og den anden er hvid. Til tider er der slagsmål mellem disse to ulve. Jeg blev klar over, at alt i mit liv, hver eneste dag, afhang af hvilken af ulvene jeg fodrede.

– Når jeg gav næring til den hvide ulv, lukkede verden sig mere op og blev lys og god. Den repræsenterer nemlig glæde, fred, kærlighed, håb, sindsro, ydmyghed, venlighed, velvilje, empati, generøsitet, sandhed, medfølelse, værdighed, mv. 

Når jeg fodrede den sorte ulv, kom jeg i kontakt med kvaliteter som vrede, misundelse, sorg, fortrydelse, grådighed, arrogance, selvmedlidenhed, skyld, mindreværd, løgne, falsk stolthed og overlegenhed. 

Den samme kamp foregår også inde i dig, kære barnebarn … og i så godt som ethvert menneske på jorden.

Barnebarnet var stille et øjeblik og spurgte så: “Bedstemor, hvilken ulv vil vinde?”

Den, du fodrer, svarede bedstemoderen.

Hvilken af de to ulve fodrer du?

For at blive bevidst om hvilke af de to ulve vi fodrer, skal vi som det første opdage, at vi har disse to aspekter i os. Især den sorte ulv er vigtig af få øje på og lære at kende. Denne ulv symboliserer dét at kritisere og udskamme os selv eller fordømme og nedgøre andre. Herfra kommer foragt, misundelse, aggression, vold, forkastelse, fjendskab, fejlsøgning og eksklusion.

Men der er også konstruktive kvaliteter hos den sorte ulv, som vi har brug for. Beslutsomhed, vedholdenhed, mod, strategisk tænkning, gennemslagskraft, grænsesætning mv. er nogle af dens positive kvaliteter.

De sorte ulv rummer aspekter i vores indre, som vi skal lære at tøjle og tæmme, så vi ikke skaber lidelse i vores eget og andres liv. At kende den sorte ulv er vigtigt for at have sunde og kærlige relationer til os selv og andre.

MEN, hvis vi forkaster den sorte ulv, afviser den eller fortrænger den, vil den ende med at bide både os selv og sandsynligvis også mennesker omkring os.

Historien med den gamle Cherokee kvinde fortsætter da også …

– Når du fodrer dem rigtigt, vinder de begge. Det var først, da jeg anerkendte begge ulves kvaliteter, at jeg fandt balance og styrke i begge mine ulve og deres vigtige formål.

Der vil altid være modstridende kræfter, der kæmper en kamp i vores indre. Vi løser det ikke ved at fortrænge og forkaste sider eller aspekter af os selv, men derimod ved at lære dem at kende og blive fortrolig med dem. Ganske som vi skal blive venner med både den sorte og den hvide ulv. Herved har vi mulighed for at drage fordel af begge aspekter i os selv.

Hvordan forholder du dig til den hvide og sorte ulv? 

Deltag i gratis webinar om at få fred med din indre kritiker

Hvis du bliver nysgerrig efter at udforske din sorte ulv, som også kaldes den indre kritiker – og styrke din hvide ulv – også set i lyset af din familie og slægt, så afholder jeg et gratis online webinar om dette den 6. december kl. 20.00.

På webinaret kommer jeg ind på: 

▪️Hvordan du kommer fra indre tyranni til konstruktive nye måder at tænke om dig selv på.

▪️Hvordan der bag enhver indre kritiker ligger en sårbarhed, som længe har trængt til omsorg.

▪️Hvordan du gennem dine indre dialoger kan få en ny frihed til at bruge og omforme dine tanker hensigtsmæssigt.

▪️Hvordan du bliver ven med din indre kritikers røst i livet. Den har vigtige budskaber til dig.

Tilmelding til webinar her >

Er det et mønster i familien?

Familieopstilling er en oplagt metode til at bearbejde temaer omkring selvkritik og fordømmelse. Du kan læse om, hvordan Familieopstilling foregår her. Du kan deltage på et weekendkursus, hvor alle deltagere har mulighed for at få lavet en Familieopstilling. Du kan læse mere via dette link, hvor du også kan tilmelde dig en weekend. Det er vigtigt at understrege, at der altid er en meget tryg, nærværende, støttende – og ikke mindst fortrolig – atmosfære.

Hvis du vil uddanne dig indenfor Familieopstilling

Familieopstilling er en oplagt metode til professionelt arbejde med selvværdsproblematikker. ISFO har  flere forskellige muligheder. Du kan læse om alle vores uddannelsesmuligheder via dette link.

  • Læst: 142