Skip to main content

Hvem er du og hvad vil du med dit liv … sådan helt dybt inde?

Mange af os stiller os selv spørgsmålet: ”Hvorfor er jeg her og hvad skal jeg bruge mit liv på”? Måske er alt tilsyneladende som det skal være – og alligevel føles det som om, der mangler noget. Det kan fornemmes som en form for tomhed eller en iboende meningsløshed uden at vi kan formulere det eller konkret pege på, hvad det handler om.

Dette blogindlæg er ment som inspiration til at lytte, se og mærke – altså sanse gennem nogle andre kanaler for at finde vores udtryk i livet. Vores kald.

Hvorfor er du her?

vejen til dit kald i livet 1024x640At finde sit livs formål er en hel og aldeles individuel proces. Det er en rejse i livet, vi må tage alene. Hvis vi lader os styre af bør, kan og skal, vil vores unikke vej i livet ikke tone frem. Hvis vi er fanget i vaner, indre støj, forvirring eller passivitet, så åbenbarer det sig sjældent.

Det gemmer sig ikke i et særligt job, i pengene, parforholdet, børnene, successen, men det kan sagtens indeholde det. Det gemmer sig ikke i hvem vi er, hvad vi er, hvad vi kan præstere eller har opnået i livet, men det kan være en del af det. Det er ikke styret af ”mig – mig – mig”, selvom det kommer igennem os.

”Når vi er motiveret for forandring og har det godt med os selv, ganske som vi er, sker forandringerne”, har Arnold Mindell udtrykt. Det er med andre ord ikke muligt at forandre sig, hvis der er aspekter eller sider af os selv, som vi tager afstand fra, ikke vil kendes ved eller afviser. Det er et dårligt grundlag at skabe forandringer på. Vi vil væk fra noget i stedet for at komme hen imod vores kald.

Kaldet er ikke gemt i en magisk ophøjet fremtid, men i vores unikke talenter, gaver og evner, livserfaringer og et autentisk udtryk i verden – dèt i os, som vi bringer ind i livet og den måde vi bruger os selv på.

At finde sit kald er ikke et spørgsmål om vilje, selvom det kræver en dedikeret indsats. Det handler om at lytte. Lytte til livet, så det kan vise sig for os og vi kan se, hvad det i virkeligheden handler om. Vi skal lytte til sjælens hvisken, værdierne i vores hjerte, ikke omverdens forventninger og krav.

Kaldet gemmer sig i en simpel formular:

Erfaringer + talenter + passion + tilværelsens hvisken = Kaldet.

Det indebærer et JA fra hjertet til os selv.

Kaldet indeholder kvaliteter som:

  • Venlighed og medfølelse
  • Klarhed og nærvær
  • Værdighed med respekt for andre
  • Enkelt og simpelt
  • Taknemmelighed
  • Humor fra hjertet
  • Tillid og åbenhed
  • Meningsfylde
  • Tjener livet.
  • Rummer helheden.

Dyrk din indre have

find dit kald med systemisk opstillingForsøger man at finde sit kald uden at lytte til sin egen autentiske sandhed, er det som at skabe en blomsterhave uden at vide, hvilke frø man står med i hånden. Først og fremmest vil vi ikke ane om det er valmuer, tidsler, græs eller forglem-mig-ej. Vi vil heller ikke vide, hvordan vi skal få dem til at spire, hvor meget vand og sollys de har brug for, og hvordan vi skal passe dem. At finde sit kald indebærer at vi forstår, hvilke frø vi har i os, at vi passer og plejer dem, så de kan spire, vokse og blomstre. Vi skal nære og dyrkevores potentialer, talenter og gaver, så de kan komme fuldt og helt til udtryk. Vi fik det med i dåbsgave, det ligger stadig i vores indre – måske i dvale – og venter på at vi nærer dem.

Som børn var vi mere i kontakt med frøene i vores indre. Vi vidste, hvad vi kunne lide og var åbne og i direkte i kontakt med livet i og omkring os. Kontakten til os selv og vores indre bliver desværre ofte svækket, efterhånden som årene går. Normer og værdier i familien, skole, sociale grupperinger, samfundet og verden påvirker os. Det kan være svært overhovedet at mærke, hvad vi vil med livet, hvem vi er og hvorfor vi eksisterer.

 Rejsen tilbage til vores indre, for at finde de små frø, som altid har ligget der, en væsentlig del af vejen til vores kald.

Gør noget andet end du plejer!

lad stilheden vise vejMeget i vores liv er styret af vaner, rutiner, forventninger, normer og ”sådan gør man” og ”sådan er jeg nu engang”. Vores liv kan være fyldt med adspredelse, som ikke kommer fra hjertet, men nærmest som fra en opgaveliste.

Læg mobiltelefonen fra dig, drop de automatiske vaner for en stund, sluk radioen – både den indre og den ydre – for at give stilheden plads. Det handler om at justere kontakten til os selv, indtil vi igen får kontakt til frøene i vores indre. De vil vise sig, helt af sig selv. De vil komme til os. Giv tid til stille refleksion. Det er som en vild fugl. Hvis vi jagter den flyver den væk, men når vi sætter os ned og er stille i en stund vil fuglen vænne sig til os. Vi kan måske få øjenkontakt med den og er vi heldige sætter den sig på toppen af vores hoved. Jo mere vi lærer blot at lytte, vil de autentiske tanker og stemmer dukke op, når vi mindst venter det. Under opvasken, i en snak med en god ven, i morgenbadet og i nattens drømme.

Det er afgørende, at vi er oprigtige overfor os selv. Vi skal være tro mod vores drivkraft og motivation til at gøre de ting, vi gør. Stil evt. dig selv spørgsmålene:

  • Nyder du at lave det du gør i hverdagen og generelt?
  • Er det dig selv eller andre du tilfredsstiller? Er der balance?
  • Hvor meget i dit liv gør du med glæde?
  • Hvad tænder lyset i dine øjne?

Vi må vide og erfare, hvornår vi gør hvad og af hvilken grund. Hvornår handler vi ud fra indre glæde, et oprigtigt aftryk fra hjertet og vores værdier, og hvornår handler vi ud fra normer, forpligtelser, vaner og for at præstere. Der er en verden til forskel på resultatet i både vores fysiske og psykiske krop og sind.

Meditation, mindfulness, fordybelse og stilhed er altid godt. Lyt til fuglene. Se vinden danse med træernes blade. Sæt tid af til aktiviteter, der skaber ro i sind, krop og tanke. Se dig omkring og lad verden vise sig for dig. Lydene, farverne, duften og smagene. Brug sanserne. Giv dig tid til at tune ind på dit indre for at afkoble automatik og være med dét, du møder og oplever i øjeblikket. Du må være stille og undgå distrahering for at tune-in og forfine kontakten med dine medfødte gaver og autentiske passion.

Når vi er stille, lytter og mærker efter, er det inden for rækkevidde at finde ind til vores kald i livet. De virkelige udfordringer er at overvinde de hindringer, som vi selv stiller i vejen.

At omfavne og inkluderer forhindringerne

“Storhed indebærer at turde være anderledes.”
Friedrich Nietzsche

Penge, tid, forpligtigelser, arbejde, familie etc. er selvfølgelig nødvendigt at forholde sig til, men de vanskeligste forhindringer, lever i vores eget indre. Når vi tør se forhindringer i øjnene, udfordre dem, gøre noget andet og nænsomt rydde dem af vejen, finder vi helt andre løsninger og muligheder i forhold til ​​de konkrete og eksterne forpligtigelser, som vi plejer at give skylden.

Der gemmer sig oftest en stor frygt for egen storhed, ikke at ville skille sig ud og hellere gemme sig bag sit lys.

Vi frygter vores storhed såvel som vores mørke. Vi kan være rædselsslagende for at være det, vi glimtvis har oplevet vi ønsker, når vi står i vores lys.

Noget holder os tilbage, som eksempelvis frygten for:

  • Det ukendte. Det kendte er som en gammel ven og selvom det er smertefuldt, ved vi hvad vi kan forvente. Lad i stedet det ukendte vise dig vej, for du kan ikke regne det ud.
  • Forandring. Vi vil hellere have et kedeligt liv end uforudsete forandringer – også selvom det langsomt kvæler vores ild. Forandringer ER livet – flyd i stedet med livets strøm.
  • Miste kontrol og identitet. Vi trives med vaner og faste rytmer, da det giver os en oplevelse af at være i kontrol og vide, hvem vi er. Det passer faktisk ikke. Det er tværtimod en pseudotryghed og din sande identitet gemmer sig i frøene, du skal få til at vokse.
  • Være anderledes. Hellere holder sig selv nede fremfor at skille sig ud. Det middelmådige er godt nok. Det forholder sig anderledes, da det vigtigste er at du er DIG – og ikke som andre.
  • Latterliggørelse. De fleste af os har i større eller mindre grad prøvet at blive moppet, udstillet, bagtalt og gjort til grin, med det resultat at vi har bøjet nakken og tilpasset os den aktuelle sociale situation. Vi må forholde os spøgelserne fra fortiden, bearbejde dem og trække læring ud af dem.
  • Leve op til. Mange af os lever med en mere eller mindre bevidst overbevisning om, at hvis vi lever op til andres forventninger, så bliver vi ikke udstillet, bagtalt og gjort til grin. Vi skal mobilisere mod og styrke, så vi kan se på os selv med milde øjne og gå vores vej i livet.
  • Ansvar. Mange tør ikke træde frem og tage det ansvar der medfølger ved eksempelvis en større rolle i verden. Du må tage dit ansvar på dig. Det er befriende og her at din sande styrke gemmer sig.
  • Fiasko. Frygten for fiasko stopper os i at vælge succes. Vores ego frygter fiasko, men fra din kerne er perspektivet helt anderledes: Livet fyldt med de nye vigtige erfaringer på livets rejse.
  • Egen storhed.Det er en overvældende oplevelse af opleve sin egen storhed. Vi er bange for, at gå i opløsning. ”To good to be true”! Du må være din egen bedste ven.

Vi må kende vores frygt, møde den med omsorg og nænsomhed og lære den at kende.

Dit næste skridt er NU!

Der findes ikke et perfekt øjeblik. Øjeblikket er NU. Der er ikke noget med at når x, y og z sker, SÅ falder det hele på plads. Det handler ikke om at vente til økonomien er blevet bedre, børnene er store, eller efter endnu et kursus. Timingen er NU og kaldet er lige foran din næsetip. Der aldrig et mere perfekt øjeblik til at gå efter sine drømme end NU og her.

kreativitetens stille ildDet kræver tilvalg, mod og tålmodighed at overvinde udfordringerne og at lytte til vores indre. Det er vigtigt, at du er klar over, hvad der holder dig tilbage. Du må også gøre op med dig selv, om du ønsker at udleve dit potentiale eller om du hellere vil fortsætte dit liv som hidtil. Du kan ikke finde dit kald med din vilje, men du kan bruge viljen til at tage de nødvendige skridt i livet.

"Du behøver ikke at forlade rummet …
Forbliv siddende ved dit bord og lyt.
Du behøver ikke at lytte, vent blot.
Vent ikke engang, vær helt stille og alene.
Verden vil da frivilligt åbne sig for dig umaskeret.
Den har intet valg.
Den vil rulle sig i ekstase for dine fødder".

Franz Kafka

Jeg håber at ovenstående har givet dig inspiration til at finde vej til dine særlige gaver og talenter. Dels vil du føle en dybere kontakt med dig selv, din kerne og meningen med dit liv. Du vil også opleve, at du er, hvor du skal være og gøre hvad du skal gøre. Alt er som det skal være. Når du forfølger dit kald, kræver det dog noget af dig.

Kaldet må være stærkere end frygten og målet være mere attraktivt end distraktionen. Men det er det hele værd. Dit autentiske jeg venter på dig. Det er din fornemmeste livsopgave – at stå i dit eget lys.

Systemisk Opstilling og Familieopstilling for at finde dit kald

Familieopstilling foregå oftest i grupper, hvor man på skift er repræsentant i hinandens Opstilling. Du kan læse om, hvordan Familieopstilling foregår her. Hvis du ønsker at arbejde med at finde dit kald i livet og fjerne de forhindringer der står i vejen, kan du deltage på et weekendkursus, hvor alle har mulighed for at få lavet en Familieopstilling. Du kan læse mere om kurserne via dette link, hvor du også kan tilmelde dig en weekend. Det er vigtigt at understreje, at der altid er en meget tryg, nærværende og støttende atmosfære og der selvfølgelig er tavshedspligt og fortrolighed.

Uddannelser indenfor Familieopstilling og Systemisk Opstilling

Familieopstilling og Systemisk Opstilling er en oplagt metoden til professionel arbejde at mennesker får kontakt med deres potentialer, talenter og fjerne indre forhinderinger i livet. ISFO – Institut for Systemisk Opstilling og Familieopstilling har flere forskellige muligheder. Du kan læse om alle vores uddannelsesmuligheder via dette link.

Dhanyo3Liv Dhanyo Thommesen, Psykoterapeut Mpf. har forskellige psykoterapeutiske uddannelser bag sig. Liv har specialiseret sig inden for Familieopstilling og Systemisk Opstilling og er grundlægger og leder af ISFO – Institut for Systemisk Opstilling og Familieopstilling.

ISFO udbyder en bred vifte af uddannelser, workshop og temaaftener, så mange forskellige mennesker og faggrupper kan opleve virkningen og værdien af Systemisk Opstilling.

 

 

  • Læst: 96